Wiedza o Internecie
Komputer
Program Adobe InDesign
Cyfrowe obrazy kadrów komiksowych
Adobe InDesign jest jednym z najpopularniejszych programów do składu publikacji, używanym przez grafików i specjalistów od layoutu (drugim najczęściej wymienianym jest QuarkXPress). Dzięki niemu można projektować wszystko – od ulotek po powieści i okładki książek. Program umożliwia masowe, standaryzowane zmiany w dokumencie, co jest nieocenione po zakończeniu pracy przez autora i rysownika komiksu. InDesign pomoże Ci przygotować i dopracować każdy detal Twojego tomu.
1. Uruchom InDesign i w ekranie powitalnym wybierz Document w sekcji Create New. Wprowadź rozmiar strony oraz liczbę stron swojego komiksu – w razie potrzeby możesz je później dodawać lub usuwać.
2. Otwórz paletę Layers po prawej stronie i kliknij stronę A‑Master. To miejsce, gdzie umieszczasz elementy powtarzające się na wielu stronach (np. numery stron, tytuły rozdziałów).
3. Z panelu narzędzi po lewej wybierz Text Tool i narysuj pole tekstowe w miejscu, gdzie ma pojawić się numer strony. Następnie wybierz Type → Insert Special Character → Markers → Current Page Number. Numer będzie automatycznie aktualizowany na każdej stronie.
4. Dodaj wszelkie dodatkowe elementy (logo, stopkę, itp.), które mają się znajdować na każdej stronie, bezpośrednio na stronie macierzystej.
5. Przejdź ponownie do palety Layers i kliknij pierwszą rzeczywistą stronę poniżej warstwy master.
6. Twórz ramki graficzne i tekstowe przy pomocy narzędzi Frame i Text. Jeśli znasz dokładne wymiary kadrów, dwukrotnie kliknij narzędzie i wpisz wymiary; w przeciwnym razie ramka przyjmie rozmiar obrazu.
7. Umieszczaj obrazy i tekst wybierając File → Place, a następnie klikając w odpowiednią ramkę. Rozmiar obrazu możesz zmienić narzędziem Direct Selection Tool. Aby dopasować ramkę do zawartości, kliknij prawym przyciskiem (Ctrl+ na Mac) i wybierz Fitting → Fit Frame to Content.
8. Jeśli w ramce potrzebny jest tekst, utwórz nowe pole tekstowe wewnątrz ramki graficznej. Stylizację (czcionka, rozmiar, kolor) wykonaj w palecie Character (okno Window → Tables & Type → Character).
9. Aby nadać tłu pola tekstowego inny kolor, zaznacz ramkę i w palecie Swatches wybierz tryb Fill, a następnie pożądaną barwę.
10. Po zakończeniu układu zapisz projekt, wybierając File → Save As. Możesz także zapisać wersję roboczą w dowolnym momencie.
Ułatw sobie wyrównywanie elementów, włączając View → Grids & Guides → Smart Guides. Inteligentne prowadnice wyświetlają linie pomocnicze, gdy krawędzie obiektów się pokrywają.
Podczas modyfikacji umieszczonych obrazów używaj Direct Selection Tool. Narzędzie Selection Tool może spowodować niepożądane zmiany ramki lub obrazu.
WprowadzenieExcel jest powszechnie dostępny i znany w wielu firmach, dlatego jest chętnie wykorzystywany do tworzenia raportów działań korygujących. Dzięki szablonowi w Excelu można wprowadzać dane, które są automatycznie zapisywane w bazie, umożliwiając monitorowanie i analizowanie incydentów.Insta
Adobe InDesign jest jedną z czołowych aplikacji do składu komputerowego, przeznaczoną dla projektantów i specjalistów od layoutu. Umożliwia tworzenie różnorodnych publikacji drukowanych – od broszur i biuletynów, po książki, czasopisma, katalogi i formularze.Automatyczne zebranie wszystkich potrzebn
Udostępnianie wpisów Tumblr na FacebookuJeśli posiadasz konta zarówno na Tumblr, jak i na Facebooku, możesz automatycznie publikować swoje wpisy na osi czasu znajomych. Zamiast kopiować i wklejać adresy URL, wystarczy połączyć oba serwisy przy pomocy API Tumblra. Dzięki temu każde nowe wpisanie może