Wiedza o Internecie
Facebook powiadamia o nowych wiadomościach, komentarzach czy postach, ale nie informuje, gdy zostaniesz zablokowany. Blokada ma być dyskretna – w przeciwnym razie traci swój cel. Po jej zastosowaniu wszystkie formy kontaktu między Tobą a osobą, która Cię zablokowała, zostają całkowicie odcięte.
Nie otrzymujesz żadnego powiadomienia, gdy ktoś Cię blokuje, tak samo nie dostaje go osoba, którą sam zablokujesz. Blokada jest całkowicie tajna; jedynym sposobem, by się o niej przekonać, jest nagłe zniknięcie profilu tej osoby z wyników wyszukiwania lub brak możliwości otwarcia jej strony. Jeśli ktoś usunie Cię ze znajomych, wciąż możesz go znaleźć, ale przy blokadzie obie profile są niewidoczne dla siebie nawzajem.
Gdy ktoś blokuje Cię na Facebooku, chce wyraźnie zaznaczyć, że nie chce mieć z Tobą żadnego kontaktu – nie chodzi o wiadomości, czaty ani posty na osi czasu. Powody blokady są różne: nękanie, chęć uniknięcia byłego partnera, czy po prostu chęć odcięcia się od niepożądanej osoby. Bez względu na przyczynę, blokada ma na celu całkowite odcięcie się od danej osoby.
Blokada na Facebooku działa dwukierunkowo. Gdy ktoś Cię zablokuje, Ty również stajesz się dla tej osoby niewidzialny – nie możesz zobaczyć jej profilu, a ona nie widzi Twojego. Oba profile są więc całkowicie ukryte przed sobą, co zapewnia równowagę.
Własne blokady możesz kontrolować w ustawieniach prywatności konta. W sekcji „Ustawienia prywatności” → „Zarządzaj blokadami” możesz dodawać nazwiska lub adresy e‑mail osób, które chcesz zablokować. Niestety, ta funkcja nie pokazuje, kto zablokował Ciebie.
Facebook to świetny sposób na utrzymanie kontaktu z przyjaciółmi i rodziną na całym świecie, ale może też służyć do obserwowania osób, które nie są nam tak bliskie. Jeśli zastanawiasz się, kto przegląda Twój profil, lub obawiasz się, że po odwiedzeniu cudzych profili właściciele otrzymają powiadomie
Jak działa blokowanie na SkypeJeśli nazwa użytkownika pojawia się w Twojej liście kontaktów szarym kolorem, najprawdopodobniej został on przez Ciebie lub przez Ciebie zablokowany. Gdy ktoś Cię zablokuje, przestajesz być widoczny dla tej osoby – nie widzi już Twojego statusu ani tego, czy jesteś onli
Gdy blokujesz kogoś na Instagramie, nie może on zobaczyć Twoich zdjęć, filmów ani profilu w wynikach wyszukiwania. Nie może też polubić Twoich postów. Ty natomiast możesz polubić jego zdjęcia, o ile on nie zablokował Ciebie.Jak działa blokowanie na InstagramieInstagram nie wysyła powiadomienia o zab