Wiedza o Internecie
System szczegółowych ustawień prywatności Facebooka pozwala ukryć przed innymi informację o przyjęciu zaproszenia do znajomych. Powiadomienia o aktywności pojawiają się na Twojej osi czasu, ale możesz je wyłączyć. Mimo że wyłączysz powiadomienia, osoby, które mają z Tobą wspólnych znajomych, zobaczą Cię w sekcji „Wspólni znajomi”.
Kliknij ikonę powiadomień znajomych w górnym pasku nawigacji i wybierz zaproszenie, które chcesz przyjąć.
Wciśnij przycisk „Potwierdź”.
Przejdź do swojego profilu, klikając swoje imię w menu.
Najedź kursorem na powiadomienie o zaproszeniu w sekcji Aktywności na osi czasu i kliknij ikonę „X”.
Wybierz „Ukryj tę historię aktywności przed osią czasu”, aby ukryć tylko to konkretne zaproszenie, lub „Ukryj podobne aktywności przed osią czasu”, aby ukrywać wszystkie przyszłe zaproszenia.
Na swojej osi czasu kliknij zakładkę „Znajomi”. Następnie przycisk „Edytuj” i w oknie „Kto może widzieć Twoją listę znajomych?” zaznacz opcję „Tylko ja”.
Jeśli Twój News Feed wypełniony jest ciągłymi politycznymi rantami, masą linków i postami publikowanymi co godzinę, najprawdopodobniej irytujesz przynajmniej niektórych znajomych. Na szczęście Facebook oferuje funkcje „usuń znajomego” i „zablokuj”, które pozwalają im w kilku kliknięciach odciąć się
Usuwanie znajomych na Facebooku Gdy zdecydujesz się usunąć kogoś ze znajomych, ta osoba nie otrzymuje żadnego powiadomienia. Jeśli nie utrzymujesz z nią częstego kontaktu, może nigdy nie zauważyć, że połączenie zostało zerwane. Jednak z czasem może dostrzec, że nie widzi Twoich postów ani informacji
Możliwość oznaczania znajomych na Facebooku nie ogranicza się jedynie do kwestii technicznych. Szczególnie na urządzeniach mobilnych proces ten może być skomplikowany, ponieważ zależy od Twoich własnych ustawień prywatności oraz od preferencji osób, które chcesz oznaczyć.Tagowanie a prywatnośćUstawi