Wiedza o Internecie
Na początku korzystania z Facebooka sugestie znajomych mogą pomóc w szybkim rozbudowaniu listy kontaktów. Gdy jednak Twoja lista jest już pełna, te podpowiedzi stają się jedynie niepotrzebnym hałasem. Warto wiedzieć, dlaczego nie da się ich wyłączyć i jaką rolę pełnią w działaniu serwisu.
Propozycje osób, które możesz znać, są integralną częścią interfejsu Facebooka – podobnie jak reklamy czy kanał aktualności. Nie ma przełącznika, który całkowicie wyłączyłby tę usługę. Facebook może czasem nie wyświetlać pola z sugestiami, ale nie ma możliwości całkowitego jej wyłączenia.
Facebook nie jest jedynie platformą do komunikacji – to także potężne narzędzie do gromadzenia i analizy danych. Każda Twoja interakcja (polubienia, komentarze, znajomości) tworzy bogaty zestaw informacji, który firma wykorzystuje do badania struktury i zachowań sieci społecznościowej. Analizując Twoje połączenia i działania, Facebook może przewidywać Twoje zainteresowania, zachowania oraz stopień bliskości z poszczególnymi znajomymi.
Wyniki tych analiz służą kilku celom. Po pierwsze, pomagają dobrać treści w Twoim kanale aktualności – zamiast zalewać Cię wszystkimi postami, serwis pokazuje te, które najprawdopodobniej Cię zainteresują. Po drugie, umożliwiają precyzyjne targetowanie reklam, co zwiększa szanse, że klikniesz w wyświetloną reklamę. Dzięki temu Facebook zarabia więcej, a Ty otrzymujesz reklamy bardziej dopasowane do Twoich potrzeb.
Proponowanie nowych znajomych wspiera dwa procesy: po pierwsze, pozwala Facebookowi udoskonalać algorytmy przewidujące, które konta mogą być ze sobą powiązane; po drugie, każde nowe połączenie zwiększa ilość danych, które serwis może analizować. Im więcej danych, tym dokładniejsze prognozy i bardziej spersonalizowane doświadczenie użytkownika.
Istnieje kilka powodów, dla których dana osoba może zniknąć z listy znajomych na Facebooku. Zablokowanie to tylko jeden z nich – użytkownik mógł Cię usunąć ze znajomych lub usunąć całe konto. Facebook nie powiadamia o blokadzie, ale korzystając z wyszukiwania, historii wiadomości, wspólnych znajomyc
Facebook służy do udostępniania osobistych informacji i pomysłów znajomym. Dlatego nie jest zaskoczeniem, że bez konta w serwisie można zobaczyć bardzo niewiele. To, co jest dostępne, zależy wyłącznie od ustawień prywatności poszczególnych użytkowników oraz od miejsca, w którym dana informacja się z
Niektóre serwisy ograniczają jednoczesne sesje logowania, ale Facebook tego nie robi. Po zalogowaniu się na nowym komputerze lub w przeglądarce wszystkie poprzednie sesje pozostają aktywne. W ustawieniach możesz przejrzeć wszystkie miejsca, w których jesteś zalogowany, a w razie potrzeby wylogować s