Wiedza o Internecie
Większość użytkowników Facebooka przynajmniej raz została oznaczona na zdjęciu opublikowanym przez innego użytkownika. Po oznaczeniu zdjęcie widzą Twoi znajomi oraz znajomi osoby, która je udostępniła. Jeśli post jest publiczny, zobaczy je każdy. Nie możesz usunąć zdjęcia opublikowanego przez kogoś innego, ale masz kilka możliwości.
Najprościej odciąć się od zdjęcia, usuwając własne oznaczenie. Najedź kursorem na post, aż pojawi się ikona ołówka, i kliknij ją. Wybierz „Zgłoś / Usuń oznaczenie”. Dostaniesz dwie opcje: usunięcie samego oznaczenia lub usunięcie całego zdjęcia. Wybierając „usuń zdjęcie”, podaj powód – np. nie podoba Ci się zdjęcie. Facebook wyśle wiadomość do autora z prośbą o usunięcie, ale nie jest on zobowiązany do spełnienia żądania. Po usunięciu oznaczenia Twoje imię nie będzie już powiązane ze zdjęciem; zdjęcie pozostanie widoczne dla innych, w zależności od jego ustawień prywatności.
Możesz także skontaktować się bezpośrednio z osobą, która udostępniła zdjęcie. Wejdź na jej profil, kliknij przycisk „Wiadomość” i grzecznie poproś o usunięcie zdjęcia. Nie ma gwarancji, że usunie je dobrowolnie – Facebook nie zmusza nikogo do usunięcia treści, które nie łamią regulaminu – ale warto spróbować, zwłaszcza jeśli jest to znajomy.
Jeśli chcesz jednocześnie usunąć oznaczenie i nie mieć kontaktu z tą osobą, możesz ją zablokować. Kliknij ikonę kłódki w prawym górnym rogu, wybierz „Jak mogę powstrzymać kogoś przed nękaniem mnie?”. Wpisz imię lub adres e‑mail osoby i potwierdź blokadę. Zablokowana osoba nie zostanie poinformowana o tym fakcie.
Gdy zdjęcie łamie zasady Facebooka (np. zawiera nienawiść, pornografię lub inne nieodpowiednie treści), możesz je zgłosić. Najedź na post, kliknij ikonę ołówka, wybierz „Zgłoś / Usuń oznaczenie”, a potem „usuń zdjęcie”. W kolejnych opcjach wskaż powód, np. „Uważam, że to nie powinno być na Facebooku”, i postępuj zgodnie z instrukcją. Jeśli moderatorzy uznają zgłoszenie, zdjęcie zostanie usunięte.
Opis dotyczy stanu Facebooka w momencie publikacji i może ulec zmianie po kolejnych aktualizacjach serwisu.
Co to znaczy dezaktywacja konta?Facebook jest jedną z największych platform społecznościowych – w 2011 roku raport Goldman Sachs podawał ponad 600 milionów aktywnych użytkowników na całym świecie. Dezaktywując konto, ukrywasz swój profil i wszystkie dane przed innymi użytkownikami, ale masz moż
Facebook umożliwia wiele funkcji, które normalnie wymagałyby dodatkowych serwisów lub programów – np. wysyłanie zdjęć do konkretnych osób. Jeśli wolisz udostępnić zdjęcie wybranym znajomym, a nie publikować je na swojej osi, możesz skorzystać z wiadomości.Krok po krokuZaloguj się na Facebooka i w le
Album ze zdjęciami profilowymi Zaloguj się na Facebook, wybierz Zdjęcia w lewym menu, a następnie zakładkę Albumy → Zdjęcia profilowe. Najedź kursorem na aktualne zdjęcie profilowe i kliknij ikonę ołówka w prawym górnym rogu. Wybierz Usuń to zdjęcie i potwierdź. Obraz zostanie usunięty z albumu i zn