Wiedza o Internecie
Wcześniej, aby napisać wiadomość, trzeba było odwiedzić profil znajomego. Po wprowadzeniu czatu Facebook stał się podobny do komunikatora, prezentując wszystkie kontakty w dwóch listach. Górna lista zawiera osoby, z którymi najczęściej rozmawiasz, dolna – pozostałych znajomych online.
Na Facebooku możesz mieć setki, a nawet tysiące znajomych, ale nie utrzymujesz stałego kontaktu ze wszystkimi. W górnej części panelu czatu wyświetlane są osoby, z którymi ostatnio rozmawiałeś lub z którymi regularnie wchodzisz w interakcję. To wygodne rozwiązanie, które pozwala szybko odnaleźć najważniejsze kontakty.
Dolna część, oznaczona jako „Więcej znajomych”, pokazuje pozostałych znajomych, którzy są aktualnie online. W przeciwieństwie do listy górnej, wyświetla tylko dostępnych w danej chwili użytkowników.
Nie możesz ręcznie wybrać, które nazwiska mają znajdować się w górnej liście. Facebook analizuje Twoje sesje, wyciąga wnioski o tym, z kim rozmawiałeś ostatnio i z kim kontaktujesz się regularnie, i na tej podstawie aktualizuje listę. Osoby, z którymi nie rozmawiałeś przez pewien czas, są z niej usuwane.
Jeśli chcesz napisać do kogoś, kto nie jest widoczny w żadnej z list, skorzystaj z pola wyszukiwania u dołu panelu czatu. Wpisanie imienia i nazwiska wyświetli daną osobę, umożliwiając otwarcie okna rozmowy. To szybki sposób na odnalezienie konkretnego znajomego w długiej liście dolnej.
Powolne ładowanie strony na Facebooku może być frustrujące, niezależnie od tego, czy przeglądasz własną oś czasu, czy odwiedzasz profil znajomego. Choć nie masz wpływu na błędy po stronie serwera Facebooka, w wielu przypadkach możesz przyspieszyć wczytywanie, jeśli przyczyna leży bliżej Ciebie. Prob
Funkcja czatu na Facebooku przeszła ewolucję – z statycznej listy stała się dynamiczny pasek boczny, który odświeża się w zależności od Twojej ostatniej aktywności. Dzięki najnowszym algorytmom platformy masz więcej możliwości niż tylko wyłączenie czatu, jeśli nie chcesz widzieć czyjegoś imienia na
Aby korzystać z Facebooka – przeglądać profile, używać aplikacji czy uczestniczyć w grupach – potrzebne jest konto. Najlepszym sposobem na ukrycie swojej tożsamości jest ustawienie maksymalnej prywatności oraz unikanie publicznych interakcji. Zmiana ustawień prywatności 1. Kliknij ikonę koła zębateg