Wiedza o Internecie
Relacje na Facebooku bywają zagmatwane, zwłaszcza gdy znajomy nagle znika z portalu. Jeśli zastanawiasz się, czy został Cię zablokowany, wykonaj kilka prostych kroków.
Najłatwiejszy sposób to poprosić wspólnego znajomego o sprawdzenie profilu podejrzanej osoby. Jeśli wspólny znajomy widzi konto, a Ty nie, najprawdopodobniej zostałeś zablokowany. Jeśli nikt nie może znaleźć profilu, możliwe, że konto zostało usunięte.
Sprawdź starsze posty, wiadomości i komentarze od tej osoby. Brak ich w Twoim widoku sugeruje blokadę. Dodatkowo, jeśli nazwisko i komentarze wciąż pojawiają się na profilach wspólnych znajomych, ale nie możesz kliknąć w jego zdjęcie ani nazwę – to kolejny znak blokady.
Jeśli inne metody zawodzą, możesz skontaktować się poza Facebookiem – telefonicznie lub mailowo – i uprzejmie zapytać o przyczynę braku kontaktu. Pamiętaj, aby nie nadużywać wielokrotnych prób kontaktu.
Programy takie jak „Unfriend Finder”, „Unfriend Spy”, „Unfriend Alerts” czy „Who Unfriended Me?” mogą informować, kiedy zostaniesz odrzucony lub zablokowany, pod warunkiem, że były zainstalowane przed zdarzeniem.
Facebook czasami przeprowadza prace konserwacyjne, które na krótko ukrywają profile. Może to wyglądać jak blokada, ale po zakończeniu prac konto wróci do normy.
Choć zazwyczaj kontrolujesz, kto znajduje się na Twojej liście znajomych na Facebooku, zdarzyć się może, że niektórzy znajomi zostaną nagle usunięci lub zablokowani – np. w wyniku przejęcia konta przez hakerów lub błędu systemu. Poniżej opisujemy, jak przywrócić takie kontakty przy użyciu narzędzi F
Facebook może odczytać lokalizację autora posta z GPS w telefonie lub z połączenia Wi‑Fi komputera, na którym został on opublikowany. Gdy użytkownik zdecyduje się dodać swoją pozycję do wpisu, pojawia się ona na jego osi czasu. Czasem można także wywnioskować miejsce publikacji na podstawie dołączon
Aby osoba nie pojawiała się w Twoich wynikach wyszukiwania na Facebooku, musisz ją zablokować. Blokada nie tylko uniemożliwia jej przeglądanie Twojego profilu, ale także usuwa ją z Twoich wyników wyszukiwania oraz zrywa wszystkie istniejące połączenia (znajomości, możliwość wysyłania wiadomości). Us