whycomputer.com >> Wiedza o Internecie >  >> Media społecznościowe

Usuwanie znajomego vs. blokowanie na Facebooku

Kiedy na Facebooku spotykasz niegrzeczne, groźne lub niepożądane interakcje, możesz podjąć kroki, by uniemożliwić tej osobie kontakt i dostęp do Twojej osi czasu. Terminy „usuwanie znajomego” i „blokowanie” bywają mylone, lecz ich skutki są różne. Znajomość różnic pomaga wybrać najodpowiedniejsze rozwiązanie.

Usuwanie znajomego

„Usunięcie” (lub „odznaczenie jako znajomy”) odbiera osobie prawo do oglądania wszystkiego, co nie jest publiczne na Twoim profilu. Jeśli Twoje posty i zdjęcia mają ustawienie prywatne, użytkownik ich nie zobaczy. Usunięcie nie blokuje jednak możliwości wysyłania wiadomości ani ponownego wysłania zaproszenia do znajomych. Aby usunąć znajomego, wejdź na jego profil, najedź kursorem na ikonę „Znajomy” i w otwartym oknie wybierz „Usuń znajomego”. Alternatywnie, w sekcji „Znajomi” znajdź osobę, najedź na ikonę i wybierz tę samą opcję.

Blokowanie użytkownika

Blokada praktycznie eliminuje całą komunikację między Tobą a zablokowaną osobą. Nie pojawiasz się w wynikach wyszukiwania, nie możesz otrzymywać od niej wiadomości ani czatować. Ty także nie masz dostępu do jej profilu, dopóki blokada trwa. Blokada nie działa w aplikacjach lub grupach, w których oboje uczestniczycie. Aby zablokować kogoś, kliknij ikonę kłódki w prawym górnym rogu, wybierz „Jak mogę powstrzymać kogoś przed nękaniem?”, wpisz imię i kliknij „Zablokuj”. Inna metoda: na profilu osoby kliknij strzałkę przy ikonie wiadomości i wybierz „Zgłoś/Zablokuj”.

Lista ograniczonych

Jeśli chcesz zachować znajomość, ale ograniczyć, co dana osoba widzi, dodaj ją do listy „Ograniczeni”. Osoba ta widzi wyłącznie treści, w których została oznaczona lub które są publiczne. Przydatne, gdy znajomym są szef, współpracownik lub teściowa. Aby dodać kogoś do listy, wejdź na jego profil, najedź na ikonę „Znajomy”, wybierz „Dodaj do innej listy” i zaznacz „Ograniczeni”. Można to zrobić także w sekcji „Znajomi”, znajdując odpowiednią osobę.

Usuwanie blokady

Zarówno po usunięciu znajomego, jak i po zablokowaniu, możesz cofnąć podjętą akcję. Odblokowanie nie przywraca automatycznie wcześniejszej relacji – musisz ponownie wysłać zaproszenie do znajomych i uzyskać jego akceptację. Zarządzaj zablokowanymi i ograniczonymi użytkownikami w ustawieniach prywatności, w sekcji „Blokowanie”.


URL:https://pl.whycomputer.com/social-media/100308901.html

Media społecznościowe
  • Jak usunąć czyjeś nazwisko z wyników wyszukiwania na Facebooku

    Aby osoba nie pojawiała się w Twoich wynikach wyszukiwania na Facebooku, musisz ją zablokować. Blokada nie tylko uniemożliwia jej przeglądanie Twojego profilu, ale także usuwa ją z Twoich wyników wyszukiwania oraz zrywa wszystkie istniejące połączenia (znajomości, możliwość wysyłania wiadomości). Us

  • Jak usunąć zdjęcie profilowe z osi czasu na Facebooku

    Album ze zdjęciami profilowymi Zaloguj się na Facebook, wybierz Zdjęcia w lewym menu, a następnie zakładkę Albumy → Zdjęcia profilowe. Najedź kursorem na aktualne zdjęcie profilowe i kliknij ikonę ołówka w prawym górnym rogu. Wybierz Usuń to zdjęcie i potwierdź. Obraz zostanie usunięty z albumu i zn

  • Czy można założyć konto na Facebooku i pozostać anonimowym?

    Facebook oferuje wiele ustawień prywatności, ale całkowita anonimowość nie jest możliwa. Zgodnie z Regulaminem serwisu, użytkownik musi podać prawdziwe imię i nazwisko oraz zdjęcie profilowe. Prywatność i znajomi Akceptując zaproszenie do znajomych, tworzysz połączenie, które pozwala tej osobie widz

Wiedza o Internecie © https://pl.whycomputer.com