Wiedza o Internecie
Ograniczenie liczby osób, które mogą Cię odnaleźć na Facebooku, eliminuje niechciane zaproszenia do znajomych. Skorzystaj z ustawień prywatności, aby osoby spoza Twojej listy znajomych nie mogły Cię znaleźć, a także aby zablokować wybrane konta przed widzeniem Twojej obecności na platformie. Facebook nie powiadamia o zmianach w ustawieniach wyszukiwania ani o blokadzie konkretnego użytkownika.
Zaloguj się na Facebooka. Aby ukryć profil przed osobami, które nie znajdują się na Twojej liście znajomych, przejdź do zakładki Konto (lub Account) w dowolnym miejscu na stronie, a następnie wybierz Ustawienia prywatności. W sekcji Łączenie na Facebooku kliknij Wyświetl ustawienia. Następnie przy opcji Wyszukuj mnie na Facebooku wybierz przycisk Edytuj ustawienia i w rozwijanym menu zaznacz Znajomi. Dzięki temu tylko Twoi znajomi będą mogli Cię odnaleźć w wynikach wyszukiwania.
Facebook nie umożliwia ukrycia się przed osobami, które już znajdują się na Twojej liście znajomych. Znajomi zawsze mogą zobaczyć Twój profil, przeglądając własną listę znajomych. Jeśli chcesz uniemożliwić konkretnej osobie dostęp do Twojego profilu, usuń ją ze znajomych, a następnie zmień ustawienia wyszukiwania na „Znajomi” lub po prostu ją zablokuj.
Gdy zablokujesz kogoś na Facebooku, automatycznie znikasz z wyników jego wyszukiwania, niezależnie od wybranej opcji prywatności (nawet jeśli masz ustawione „Wszyscy”). Aby zablokować użytkownika, odwiedź jego profil i w lewym panelu kliknij link Zgłoś/Zablokuj tę osobę. Po zablokowaniu dana osoba nie będzie mogła Cię znaleźć ani zobaczyć Twoich treści.
Nawet jeśli wyłączysz możliwość wyszukiwania Twojego profilu przez nieznajomych, wciąż mogą oni natrafić na Ciebie poprzez wspólnych znajomych – np. zobaczyć Twoje komentarze pod ich postami. Jedynym pewnym sposobem, aby ktoś nie mógł Cię znaleźć w żadnym miejscu na Facebooku, jest jego blokada.
Google indeksuje publicznie dostępne strony internetowe. Jeśli na Facebooku masz publiczne treści, mogą one pojawiać się w wynikach wyszukiwania Google, nawet gdy osoba wyszukująca nie jest Twoim znajomym na Facebooku. Przykładowo, wpisując w Google swoje imię i nazwisko, ktoś może trafić na link do
Co to znaczy dezaktywacja konta?Facebook jest jedną z największych platform społecznościowych – w 2011 roku raport Goldman Sachs podawał ponad 600 milionów aktywnych użytkowników na całym świecie. Dezaktywując konto, ukrywasz swój profil i wszystkie dane przed innymi użytkownikami, ale masz moż
Kiedy zakładasz publiczne konto na Twitterze, każdy użytkownik – niezależnie od tego, czy Cię obserwuje – może odwiedzić Twój profil w przeglądarce i zobaczyć Twoje tweety, odpowiedzi, polubienia oraz listy osób, które obserwujesz i które Cię obserwują. Jedynym sposobem na ukrycie tych informacji je