Wiedza o Internecie
Facebook, mimo że czasem bywa postrzegany jako narzędzie ingerujące w prywatność, oferuje wiele opcji kontrolowania widoczności treści. Jedną z nich jest możliwość ustawienia bardzo precyzyjnej grupy odbiorców dla albumu zdjęć – nawet pojedynczej osoby. Dzięki temu możesz podzielić się prywatnymi zdjęciami z wybranym znajomym, nie udostępniając ich reszcie sieci.
Zaloguj się na Facebooku i przejdź do swojego profilu, klikając własne imię i nazwisko.
Wybierz zakładkę „Zdjęcia”, aby przejść do swoich zdjęć.
Kliknij „Albumy”, aby wyświetlić listę swoich albumów.
Obok wybranego albumu kliknij przycisk „Wybór odbiorców” (Audience Selector).
W otwartym oknie wybierz opcję „Niestandardowe” (Custom).
W menu rozwijanym „Ci ludzie lub listy” zaznacz „Określone osoby lub listy”.
W polu „Udostępnij tym osobom” wpisz imię i nazwisko wybranej osoby, a następnie wybierz ją z podpowiedzi.
Na koniec kliknij „Zapisz zmiany”.
Facebook służy do udostępniania osobistych informacji i pomysłów znajomym. Dlatego nie jest zaskoczeniem, że bez konta w serwisie można zobaczyć bardzo niewiele. To, co jest dostępne, zależy wyłącznie od ustawień prywatności poszczególnych użytkowników oraz od miejsca, w którym dana informacja się z
Facebook to popularny sposób komunikacji z rodziną i znajomymi, ale bez odpowiednich ustawień prywatności Twoje działania mogą być widoczne dla wszystkich na liście znajomych. Gdy polubisz post na profilu innej osoby, informacja o tym pojawia się w Twoim dzienniku i może być widoczna dla innych. Na
Facebook oferuje wiele ustawień prywatności, ale całkowita anonimowość nie jest możliwa. Zgodnie z Regulaminem serwisu, użytkownik musi podać prawdziwe imię i nazwisko oraz zdjęcie profilowe. Prywatność i znajomi Akceptując zaproszenie do znajomych, tworzysz połączenie, które pozwala tej osobie widz