whycomputer.com >> Wiedza o Internecie >  >> Oprogramowanie

Jak zmienić fryzurę w Photoshopie

Co będzie potrzebne

  • Adobe Photoshop

  • Twoje zdjęcie w wysokiej rozdzielczości

  • Zdjęcia fryzur znalezione w internecie

Chcesz zobaczyć, jak będzie wyglądała nowa fryzura, zanim zdecydujesz się na zmianę? Wystarczy Photoshop, kilka obrazków z różnymi stylami oraz Twoje zdjęcie. Dzięki warstwom i kilku narzędziom programu możesz w prosty sposób stworzyć realistyczny podgląd.

1. Otwórz swoje zdjęcie w Photoshopie i natychmiast skopiuj warstwę (Ctrl + J). Na nowej warstwie usuń tło, pozostawiając jedynie głowę.

2. Narzędziem magnetyczny lasek (magnetic lasso) obrysuj twarz i szyję. Następnie wybierz Select → Inverse i naciśnij Delete – zostanie wycięta reszta obrazu, a Ty otrzymasz „głowę bez włosów”.

3. Upewnij się, że wszystkie zdjęcia fryzur mają ten sam rozmiar co Twoje zdjęcie (np. 200 × 300 px). Dzięki temu obrazy będą się idealnie dopasowywać.

4. Otwórz pierwsze zdjęcie fryzury, użyj magnetycznego lasera, aby zaznaczyć same włosy, po czym ponownie wykonaj Select → Inverse i Delete. Powinien pozostać jedynie obiekt włosów na przezroczystym tle.

5. Powtórz krok 4 dla każdej kolejnej fryzury, którą chcesz wypróbować.

6. Wróć do warstwy „głowa bez włosów” i wstaw każdą wyciętą fryzurę jako oddzielną warstwę. Dzięki podglądowi warstw (ikona oka) możesz włączać i wyłączać poszczególne style.

Gotowe! Teraz możesz zobaczyć, jak wyglądałaby zmiana koloru, długości czy kształtu fryzury – np. czy Zoe powinna zostać blondynką.

Wskazówki

• Używaj identycznych wymiarów zdjęć – w przykładzie 200 × 300 px.
• Narzędzie Edit → Free Transform pozwala dopasować fryzurę do kształtu głowy.
• Istnieją serwisy, które automatycznie dopasowują fryzury (np. thehairstyler.com), ale znajomość ręcznej metody daje pełną swobodę.


URL:https://pl.whycomputer.com/oprogramowanie/100318030.html

Oprogramowanie
  • Tworzenie rodzinnego albumu fotograficznego w Adobe Photoshop

    Wszyscy mamy rodzinne zdjęcia, które chcielibyśmy zachować w albumie. Tradycyjne albumy często niszczą zdjęcia przez kleje i kwaśny papier, a dodatkowo trudno jest podzielić się nimi z całą rodziną. Adobe Photoshop pozwala stworzyć własny album, który można wydrukować i podzielić się z bliskimi. Kro

  • Jak zmienić ustawienia zabezpieczeń w pliku PDF

    Portable Document Format (PDF) to format opracowany przez firmę Adobe, umożliwiający łatwe udostępnianie dokumentów. Do przeglądania plików służy bezpłatny program Adobe Acrobat Reader, natomiast pełne zarządzanie zabezpieczeniami wymaga posiadania pełnej wersji Adobe Acrobat. Instrukcja zmiany zabe

  • Jak zmodyfikować Menedżera rozruchu w systemie Windows Vista

    W systemach Windows przed Vista (np. Windows 7) kolejność uruchamiania określano w pliku tekstowym boot.ini. Od Windows Vista funkcję tę przejął Menedżer rozruchu (program bcdedit.exe), którego ręczna edycja jest trudna. Pomocny w tym celu jest darmowe narzędzie VistaBootPRO, umożliwiające zmianę ko

Wiedza o Internecie © https://pl.whycomputer.com