Wiedza o Internecie
Pixel art stał się bardzo popularny w animacji komputerowej. Dawniej pikselizacja była jedynie wynikiem niskiej rozdzielczości ekranów, ale dziś można ją uzyskać świadomie, używając dowolnego zdjęcia w Adobe Photoshop.
Otwórz wybrane zdjęcie w Photoshopie. Upewnij się, że warstwy są widoczne (Panel Warstwy → okno Window → Layers). Następnie skopiuj warstwę tła: Layer → Duplicate Layer.
Zaznacz skopiowaną warstwę i przejdź do Filter → Texture → Patchwork. Ustaw Square Size i Relief na 0, a następnie kliknij OK.
Obraz będzie mocno spikselowany. Zmniejsz intensywność efektu, regulując krycie warstwy (Opacity) w oknie Warstwy. Zalecane wartości to 50‑80 % – dobierz optymalny poziom w zależności od zdjęcia.
Na koniec zapisz zmodyfikowany plik.
Galeria filtrów w Photoshopie zawiera dziesiątki gotowych efektów, ale dzięki funkcji Filtr niestandardowy możesz tworzyć własne filtry i zapisywać je do późniejszego użycia. Eksperymentowanie jest kluczem – po krótkim zapoznaniu się z zasadami działania, możesz dowolnie modyfikować wartości i uzysk
Wiele technik tworzenia i edycji tekstu w Adobe PageMaker jest podobnych do tych znanych z Microsoft Word. Główna różnica polega na tym, że w PageMaker używa się narzędzia Tekst, a cały tekst wpisuje się do ramki tekstowej. Tworzenie nowego pola tekstowego Krok 1 Wybierz narzędzie „Tekst” z paska na
Photoshop umożliwia łatwe przekształcanie zdjęć – wydłużanie nosa, rozciąganie twarzy, powiększanie oczu czy deformowanie obiektów. Dzięki temu możesz tworzyć zabawne awatary lub niecodzienne zdjęcia profilowe.Krok 1 – Otwórz plikW menu wybierz Plik → Otwórz i wskaż obraz zapisany na dysku.Krok