Wiedza o Internecie
Zaciemnianie tekstu, czyli tzw. redakcja, służy ukryciu wrażliwych danych przed nieuprawnionymi odbiorcami. Często spotyka się je w dokumentach uzyskanych na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej. Gdy redakcja zostanie wykonana prawidłowo, nie ma możliwości odczytania zasłoniętych fragmentów. Jednak zdarzały się przypadki, np. podręcznik kontroli TSA z 2009 r., kiedy niewłaściwie przeprowadzona redakcja pozwoliła odsłonić ukryty tekst.
1. Otwórz cyfrową kopię dokumentu w programie graficznym, takim jak Photoshop lub darmowy GIMP. Jeśli posiadasz jedynie wersję papierową, odsłonięcie czarnych pól jest praktycznie niemożliwe.
2. Sprawdź, czy w pliku zachowały się warstwy. W GIMP‑ie warstwy znajdują się w panelu po prawej stronie pod nazwą „Warstwy”. Spróbuj zaznaczyć czarne prostokąty i usunąć je. Jeśli dokument został zapisany w formacie zachowującym informacje o warstwach (np. .psd w Photoshopie), istnieje szansa, że tekst pod czarnym polem nadal istnieje.
3. Zaznacz tekst po obu stronach czarnego pola i spróbuj go skopiować. W przypadku wycieku podręcznika TSA w 2009 r. czarne prostokąty nakrywały tekst, ale sam tekst pozostał w warstwie i dało się go skopiować do innego dokumentu.
4. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest uzyskanie oryginalnej, niezaciemnionej wersji dokumentu w drodze oficjalnej – wymaga to odpowiednich uprawnień i autoryzacji.
Uzyskanie lub rozpowszechnianie zaszyfrowanych informacji bez wymaganych uprawnień może być niezgodne z prawem i pociągać za sobą konsekwencje karne.
Co to jest plik EMZ?Plik EMZ to skompresowany plik graficzny, najczęściej wykorzystywany w aplikacjach Microsoftu (Word, PowerPoint, Visio). Do kompresji używany jest algorytm GZip, a po spakowaniu rozszerzenie zmienia się na .emz. GZip zapewnia wysoką współczynnik kompresji, ale sam w sobie nie jes
Jak pogrubić tekst na Tumblr Edytor tekstu sformatowanego w Tumblr nie obsługuje większości kodu HTML i zazwyczaj usuwa go lub wyświetla jako zwykły tekst. Mimo to, w domyślnym edytorze możesz łatwo pogrubić fragmenty, tak jak w edytorze tekstu. Jeśli wolisz ręcznie wprowadzać kod, możesz przełączyć
Urządzenie z systemem iOS może być jednocześnie połączone tylko z jednym kontem iCloud, więc aby się wylogować, musisz usunąć to konto z iPhone’a, iPada lub iPoda Touch. W przeglądarce internetowej wylogowanie następuje automatycznie po zamknięciu okna, chyba że zaznaczyłeś opcję „Zapamiętaj mnie”.