Wiedza o Internecie
System iOS na iPadzie nie oferuje wbudowanej funkcji ukrywania plików. Aby zabezpieczyć zdjęcia, dokumenty lub inne dane, trzeba zainstalować dedykowaną aplikację. Większość z nich kosztuje jednorazowo kilka dolarów – niewielka cena za ochronę poufnych informacji. Aplikacje wymagają hasła; wybierz takie, które zapamiętasz, a jednocześnie będzie trudne do odgadnięcia. Nie zapisuj hasła w iPadzie, nawet w innym pliku, bo to obniża poziom bezpieczeństwa.
Otwórz App Store i wpisz w wyszukiwarkę „private files”.
Przejrzyj wyniki lub spróbuj innych fraz, np. „hidden files”, „hide files”, „secure files”, „private storage”.
Sprawdź opisy aplikacji pod kątem obsługiwanych typów plików. Wybieraj programy z silnym zabezpieczeniem – hasło zawierające litery, cyfry i znaki specjalne, a nie jedynie czterocyfrowy PIN. Zwróć uwagę na pojemność pamięci (często podawaną jako „cache size”).
Stuknij w cenę, a następnie przycisk „Install”. Wprowadź hasło do iTunes, aby pobrać i zainstalować aplikację.
Uruchom pobraną aplikację i zapoznaj się z dołączoną instrukcją.
Zaimportuj pliki do aplikacji, używając przycisku „Import” lub udostępniając plik z innej aplikacji (ikona akcji – prostokąt z strzałką). Po potwierdzeniu, że plik znajduje się w aplikacji, usuń go z pierwotnego miejsca.
Niewiele rzeczy jest tak frustrujących, jak świadomość, że 20 godzin pracy poszło na marne po przypadkowym usunięciu pliku. Na szczęście w Windows 7 dostępne są dwa narzędzia, które mogą pomóc odzyskać utracone dane.KoszOtwórz Eksplorator Windows skrótem Win+E.W lewym panelu wybierz Kosz.Przytrzymuj
Dlaczego warto usuwać nieużywane aplikacje? W App Store dostępnych jest ponad 65 000 aplikacji – od gier po narzędzia biznesowe. Razem z muzyką i filmami szybko zapełnia się pamięć iPada, więc wolne miejsce na nowe pobrania może być trudne do znalezienia. Usuwanie aplikacji, których nie używasz, zwa
Usuwanie tweetów pojedynczoZaloguj się na swoje konto na Twitterze, przejdź do swojego profilu i przewiń do wybranego tweeta. Kliknij Usuń. Tweet zostanie usunięty z platformy, choć może nadal pojawiać się w wynikach wyszukiwarek.Ukrywanie wszystkich tweetówWejdź w Ustawienia (w nowej wersji kliknij